Radio 4ConcertzenderClassic FMKlara ContinuoRadio Bach Radionomy
radio luisteren
Klassiekemuziek.nl
  ZOEKEN  NAAR  een  concert           ____________________________________________________________________________________

.


ensemble MELOCORDE, muziek uit alle streken en van alle tijden


Geldrop, kasteel Geldrop, wo. 24 nov. 2021 - 20:00 uur

Diversen


Uitvoerenden: Midweekkasteelconcert woensdag 24-11-2021 20.00u (met pauze) ENTREE 15 euro incl. koffie/thee. Midweekkasteelconcert woensdag 24-11-2021
ensemble MELOCORDE, muziek uit alle streken en van alle tijden
www.melocorde.nl
Roland van Abel: kemençes, zang (counter tenor), discant viola da gamba, quinton
Marcel Grotens: nyckelharpa, säckpipa en Lage Landen-doedelzak, zang
Marcel Snijders: violone, zang, baglama (saz), percussie.
mmv Cocky Anderson: landschapsfotos voor de muziek uit de verschillende landen

Melocorde (Nijmegen) speelt muziek uit alle streken en uit alle tijden. Drie strijkinstrumenten uit verschillende landen en uit verschillende tijden vormen de basis, de Turkse kemence, de Zweedse nyckelharpa en de barokke violone. Met een melodie als vertrekpunt, gezongen, gestreken, reizen we van oost naar west, van toen naar nu. En weer terug. Op zoek naar sfeervolle eenvoud, naar muziek die is blijven bestaan.
 
Concertorganisatie: CadD Cultuur aan de Dommel  
Prijs 1 € 15,00
Roland van Abel. Na een stevige klassieke basis op viool te hebben aangelegd, breidde Roland zijn instrumentarium gaandeweg uit naar altviool, altvedel en Turkse en Griekse kemençe, de peervormige schootviool. Dat ging gepaard met een steeds breder wordende muzikale smaak. Bladmuziek ervaart hij meestal als een noodzakelijk kwaad om zich snel nieuwe melodieën eigen te maken en te blijven onthouden. Maar muzieknoten worden pas echt muziek als ze vanuit jezelf komen. Daarom is hij naast het spelen van bestaande muziek ook gaan improviseren. Daarom ook is hij gaan zingen. Het liefst in het hoge register van zijn stem, dus als mannelijke alt. Roland heeft tussen 1993 en 2005 deel uitgemaakt van Portugese fadogroep Quatro Ventos. Naast Melocorde speelt hij tegenwoordig ook in ensemble Calgija met repertoire uit de Balkan en Turkije.
Marcel Snijders speelt violone, de grootse viola da gamba, en is bassist in hart en nieren. Begonnen als basgitarist in de popmuziek, werd het via de jazz contrabas en via de contrabas klassieke muziek aan het Conservatorium in Arnhem. Via de oude klassieke muziek kwam de violone op zijn pad. Als bassist kronkelde zijn muzikale pad langs vele muziekstijlen. Momenteel maakt hij als contrabassist deel uit van ensemble Septime waarmee hij vooral hedendaagse klassiek muziek speelt en van country and bluegrass band Cashmoore. Marcel verstaat de kunst van het weglaten maar pakt af en toe ook graag uit. In Melocorde komen zijn spel en gedachten over muziek helemaal tot zijn recht. Hij bouwt zelf gambas en contrabassen.
Marcel Grotens Begon redelijk laat met het bespelen van een instrument, de Highland bagpipes. Hierdoor kwam hij in aanraking met folk- en wereldmuziek. Al snel stapte hij over naar de Lage Landen doedelzakken en de Zweedse säckpipa. Via die laatste leerde hij het geluid van de nychelharpa (een Zweeds strijkinstrument) kennen en was verkocht.Marcel richtte samen met een aantal muzikanten de folkgroep Dubius op. Naast solo-optredens werkte hij ook mee aan de muziek voor een aantal jeugdtheatervoorstellingen. Als liefhebber van allerlei strijkersmuziek is hij bij Melocode prima op zijn plek.

Toon meer concerten