Radio 4ConcertzenderClassic FMKlara ContinuoRadio Bach Radionomy
radio luisteren
Klassiekemuziek.nl
  ZOEKEN  NAAR  een  concert           ____________________________________________________________________________________

.


The Cleveland Orchestra speelt Bruckners Negende


Mozart, Bruckner


Uitvoerenden: The Cleveland Orchestra
Franz Welser-Möst
Emanuel Ax

The Cleveland Orchestra
Het is 1918 opgerichte Cleveland Orchestra staat sinds 2002 onder leiding van de Oostenrijkse dirigent Franz Welser-Möst. Onder zijn voorgangers waren illustere maestro's als George Szell, Christoph von Dohnányi en Lorin Maazel. Het is Szell die het orkest na de oorlog tot volle bloei liet komen, en die kwaliteit is gebleven. The New York Times noemde Cleveland ‘America’s finest orchestra’. Vanavond speelt het orkest Bruckners Negende en begeleidt het de legendarische pianist Emanuel Ax in het Negende pianoconcert van Mozart.

Bruckners Negende symfonie
Op de dag dat hij stierf, werkte Anton Bruckner nog aan de schetsen voor het finale deel van zijn monumentale en aangrijpende Negende symfonie. In de schetsen die hij naliet, zien we zijn handschrift achteruit gaan. Trillingen in zijn handen maakten hem het schrijven moeilijk. Van de Negende liet Bruckner bij zijn dood drie briljante delen en een berg schetsen voor de finale na. Die werd nooit voltooid, en de Negende wordt dat ook altijd als driedelige symfonie gespeeld. Aan de monumentaliteit doet dat niets af: de luisteraar kan zich een uur wentelen in Bruckners meeslepende klanklandschappen.

Met dank aan de begunstigers van het Wereldberoemde Symfonieorkesten Fonds.Toon meer concerten