Radio 4ConcertzenderClassic FMKlara ContinuoRadio Bach Radionomy
radio luisteren
Klassiekemuziek.nl
  ZOEKEN  NAAR  een  concert           ____________________________________________________________________________________

.


Hommage à Marcel Dupré


César Franck (1822 1890)  - Fantaisie en Ut majeur , Opus 16 , Fantasie
Georg Friedrich Händel (1685 1759)  - Suite in g-Moll, HWV 432 , HWV 432 , Suite
Johann Sebastian Bach (1685 1750)  - Sinfonia uit Cantate ‘Wir danken dir Gott’ , BWV 29 , Sinfonia
Marcel Dupré (1886 1971)  - Symphonie-Passion , Opus 23 , Symfonie


Uitvoerenden: Joost de Nooijer (orgel), Iddo van der Giessen (orgel)  
Concertorganisatie: Concerten Goede Herderkerk  
Prijs Gratis € 0,00
Hommage à Marcel Dupré
Op 25 september, 15:00 uur vindt het volgende zaterdagmiddagconcert plaats in de Goede Herderkerk. Joost de Nooijer en Iddo van der Giessen verzorgen een orgelconcert rondom de 50 jaar geleden overleden Marcel Dupré. Deze Franse orgelvirtuoos, componist en improvisator was organist van de Saint-Sulpice in Parijs en maakte tournees over de hele wereld.
In de eerste helft van het concert speelt Iddo van der Giessen werken van componisten die belangrijk waren voor Dupré: Händel, Franck en Bach. Dupré maakte bijvoorbeeld uitgaves van muziek van Händel en Bach waarin zijn visie duidelijk zichtbaar was. Franck is het begin van de Frans-symfonische orgelschool waarvan Dupré de laatste representant was, en van hem klinkt de poetische Fantaisie in Ut majeur (C-groot). Van Bach klinkt de bekende Sinfonia uit de Cantate 'Wir danken dir Gott' BWV 29 uit, in de orgelbewerking van Dupré.
Joost de Nooijer voert daarna de grootse, vierdelige Symphonie-Passion van Dupré uit. Daarin komt het hele leven van Christus langs aan de hand van vier gregoriaanse hymnen. In het deel Le Monde dans l'attente du Sauveur klinkt 'Jesu Redemptor Omnium' (advent), in Nativité horen we het bekende 'Adeste fideles' (Kerst), in Crucifixion het 'Stabat Mater' (passie) en in Résurrection de hymne 'Adoro te devote' (Pasen). Dit laatste deel is een euforische toccata waarna geen woord of klank meer nodig is.
De muziek van Dupré klinkt prachtig op het drieklaviers Van Leeuwen/Kramer-orgel en in de royale akoestiek. Het belooft een afwisselend en spannend geheel te worden. Via het videoscherm zijn de verrichtingen van de organisten én registranten weer goed te volgen. Aanmelden kan door te mailen naar concerten@goedeherderkerk-schiebroek.nl zodat u zeker bent van een plaats. De toegang is vrij met (digitale) collecte na afloop. Wees van harte welkom!

https://www.youtube.com/watch?v=41G6vR8OhFU&t

Toon meer concerten